Blog Opleiding

Door de bril van een blauwvinger

Jahoor daar is die eindelijk mijn fotoboek! Op instagram heb ik de afgelopen weken er veel over gehad en ook al een paar keer wat sneakpeeks laten zien. Maar nu laat ik het complete eindwerk zien. Pak een kopje thee of koffie en blader lekker door het boek heen..

Van schoolopdracht tot boek..

Een eigen fotografie boek met daarin 5 thema’s: interieur, structuur, mode, stillevens en een vrije keuze. In het kort de allerlaatste schoolopdracht voor de cursus fotografie op Akademie Vogue. Maar waar laat je het boek over gaan, als het te maken moet hebben met wie jij bent…? 

Op weg van huis naar werk fietste ik weg uit mijn eigen stadje, Zwolle. De stad waar ik ben opgegroeid en zo’n beetje al mijn hele leven woon. Maar zit zo’n oude stad niet vol met mooie verhalen en heeft het niet een interessante geschiedenis..?! Na wat onderzoek had ik al snel een lijstje vol met mooie dingen uit de geschiedenis van deze stad.

Door de bril van een blauwvinger.

Mijn boek is dus gebasseerd op de stad Zwolle. En Zwollenaren worden ook wel "blauwvingers" genoemd. De naam is heel lang geleden ontstaan en het hele verhaal lees je terug in mijn boek (pag.10). 

Verder koppelde ik de interessante dingen uit de geschiedenis van Zwolle aan de hoofdstukken als mode, interieur, structuren, enz. Wist je bijvoorbeeld dat Zwolle een hanzestad is, nee?! De producten waarin zij destijds, in de gouden eeuw, handel dreven werd de inspiratie om structuren te fotograferen. En ken je het Zwolse snoepje al en/of de bekendste gebouwen en objecten in de stad..?!

Abstract en de link met de stad

Bij elk hoofdstuk staat een kort leuk tekstje over het hoofdstuk, waar gaat het over en wat heb ik uit de geschiedenis gebruikt als inspiratie. Sommige hoofdstukken zijn wat 'abstract' en zul je niet gelijk de link herkennen met de stad Zwolle.  Maar dat abstracte was voor mij wel een nieuwe uitdaging en paste wel bij de cursus, de lessen van dit schooljaar.

Het boek..

Het boek zelf, kun je hier in een digitale versie, zelf doorbladeren. Ga er lekker voor zitten en laat vooral weten, wat je ervan vindt!

 

Fotografieboek

De uitleg..

Het allerlaatste hoofdstuk in het boek heet "opvallend gebouwd". Een hoofdstuk dat gaat over de bekende gebouwen en objecten in de stad Zwolle. In het boek zelf was geen ruimte om elk stilleven uit te leggen. Maar stiekem vind ik juist die verhalen, waar ik mijn inspiratie vandaan heb gehaald leuk om te lezen. Daarom deel ik die verhalen, voor de mensen die het ook interessant vinden, hier.. (de stillevens zijn te vinden vanaf pag.42)

De Peperbus: Dit is de enige van de reeks stillevens die ik letterlijk heb nagemaakt. Met blikje en doosjes heb ik zelf de Peperbus gevormd. In het houtwerk is een lichte kleur groen te zien, wat de kleur werd van mijn stilleven.
Het Pelserbrugje: Een wel bekend wit brugje in Zwolle. Vaak gebruikt tijdens (bruid) foto's. Het bruggetje kreeg de naam Pelserbrugje, omdat vroeger de pelsen in het kanaal daar werden gewassen. Maar hoe ga je pelsen interessant fotograferen?! Ik moest denken aan de pluimen langs de kant van het water, gecombineerd met lichte, witte tinten van de brug zelf en zo ontstond het idee voor dit stilleven.
De Sassenpoort: een stadspoort in Zwolle, wat vroeger dienst deed als gevangenis. En waar moeten we aan denken bij een gevangenis?! Precies; water en brood.
De IJsseltoren: of zoals vele hem kennen, de ABN-AMRO toren. Een modern gebouw wat vooral bestaat uit een hoop glas in grijs & groen tinten.
De Fundatie: Het museum in Zwolle, waar een paar jaar geleden het welbekende 'ei' opgeplaatst is. Als ik door de stad fiets zie ik vaak tussen de gebouwen 'een grote wolk', maar als ik dan goed kijk, zie ik verschil in materiaal en is het, het ei. Het verschil in materialen, maar wel dezelfde kleurtinten komen terug in mijn foto.
Waanders in de Broeren kerk: De boekwinkel in Zwolle, gebouwd in een kerk. Een geweldige hotspot, maar hoe ga ik dit verbeelden in een stilleven?! Dat was één van mijn vragen tijdens het proces, maar liet mij inspireren door het orgel in de kerk. Het orgel werd een vaas en verder in de kleuren van de bloemen, gebruikte ik de kleuren van het gebouw. 

De allerlaatste schoolopdracht voor de cursus fotografie, die ik volgde op Akademie Vogue in Amsterdam. Vooral een hele leuke opdracht waarbij ik heel veel lol heb gehad, hard heb gewerkt en nieuwe dingen heb geleerd. Maar nu ben ik stiekem natuurijk wel heel benieuwd, wat jullie ervan vinden.. Laat je het even weten..??

Liefs Babette

You Might Also Like

8 Comments

 • Reply
  Rensina
  juli 15, 2018 at 9:24 am

  Wauw wat gaaf Babette!!
  Echt heel mooi geworden en helemaal Babsie 🙂
  Tof om te zien hoe je fotografie door de jaren heen veranderd en steeds sterker wordt.

  • Reply
   Babette
   juli 16, 2018 at 8:31 am

   dankjewel Rensina, wat leuk om te horen!! 🙂

 • Reply
  Danique
  juli 15, 2018 at 9:25 am

  Wauw, wat een onwijs mooi boek heb je ontworpen, je foto’s zijn echt heel erg mooi!

  • Reply
   Babette
   juli 16, 2018 at 8:31 am

   Dankjewel Danique, wat lief en leuk om te horen!!

 • Reply
  Alet
  juli 16, 2018 at 5:14 am

  Wat een leuke kennismaking met Zwolle op deze manier!.
  Je boek is prachtig vorm gegeven en ik vind de foto’s prachtig!

  • Reply
   Babette
   juli 16, 2018 at 8:32 am

   Dankjewel, lief!!

 • Reply
  Karin
  juli 17, 2018 at 6:31 pm

  Babette, dit had je zeker niet in een 10 minuten presentatie kunnen vertellen .
  Maar ondanks dat ging het toen geweldig, nu op je blog is het inderdaad helemaal af.
  Super mooi geworden. Wie weet kan je er wat mee?!
  Succes met je nieuwe opleiding en wie weet nog even een reuni organiseren van de Akademie Voque klas
  Groet Karin

 • Reply
  Ageeth Mooij
  juli 17, 2018 at 7:14 pm

  Zo mooi en origineel!

 • Laat een reactie achter